Nevychutnáte si v létě zmrzlinu ani chlazené pivo? A teplý čaj si v zimně také raději nedáváte? Zvýšená citlivost zubů při jídle patří mezi časté stížnosti pacientů v ordinaci zubního lékaře a dentálních hygienistek. Citlivost zubů je bezesporu nepříjemný problém, který komplikuje život. Častou příčinnou vzniku je špatná technika čištění či příliš tvrdý zubní kartáček. S krátkodobou citlivostí se můžeme setkat po bělení či jako reakcí na bělící zubní pastu, nebo i po dentální hygieně. Tato citlivost je ale jen dočasná a během pár dní odezní. Přesto je vhodné zubní sklovinu posílit zubní pastou na citlivé zuby, která jim dodá potřebnou fluoridaci a mineralizaci Citlivost zubů také často souvisí s ústupem dásně u krčku zubu. Dáseň tvoří ochranný plášť zubnímu krčku. Při jeho obnažení (ústupu dásně) dojde k obnažení povrchu kořene zubu. Obnažený povrch kořene obsahuje drobné kanálky vedoucí až do nervu zubu. Zeslabená zubní sklovina a obnažené zubní krčky nechrání dostatečně nerv zubu čímž může docházet k citlivosti, až ostré, krátkodobé bolesti, jako reakci na dráždivé podněty. Pokud již citlivostí trpíte, začněte používat speciální zubní pasty určené pro citlivé zuby, prostředky na posílení zubní skloviny či speciální gely. Doporučit můžeme medicínský produk s unikátním mezinárodním patentem od renomované firmy Curaden - řady Biosmalto, krémy GC tooth mousse, GC MI paste plus, nebo produkty Biorepair. Více informací se dočte v článku Citlivé zuby a článcích navazujících.